7 tény_kezdo

7 érdekes tény a nyaralás fontosságáról

Sajnos hajlamosak vagyunk arra , hogy naponta több órát dolgozzunk és kevesebbet áldozunk a szabadságra. Ez viszont mentális és fizikai kihívások elé állít minket. Amikor ugyanis a munka és a magánélet egyensúlya felborul az lelki és testi tüneteket okozhat.

 A vakációzó embereknél alacsonyabb a stressz, kisebb a szívbetegségek kialakulásának kockázata, jobb az életszemléletük, és több motivációjuk van.

Hoztunk 7 érdekes tényt a nyaralás fontosságáról.

1. Fizikai egészség  javítása 

A stressz hozzájárulhat a szívbetegséghez és a magas vérnyomás kialakulásához miind a férfiak, mind a nők esetében. Érdekesség , hogy a rendszeres kikapcsolódás csökkenti a szívkoszorúér-betegség vagy a szívroham kockázatát. Emelett a saját tetsi feltöltődésünkre fordított idő energikusabbá tesz.

2. Mentális egészség javítása

A  stresszes élet megváltoztatja a az agy működését , szorongást és depressziót okozhat. Nyaraláskor a nyugalom érzése támad és enyhíti a stresszt, ami lehetővé teszi a test és az elme gyógyulását olyan módon, amire nem lenne lehetősége a nyomás alatt. Már egy pár napos kikapcsolódás alatt növekedhet a  stressztűrő képessége , türelme. 

3. Teljes körű kiszolgálás 

A gondtalan , nyugodt nyaralásnak köszönhetően  három nappal a vakáció után a fizikai panaszok elmúlnak , az alvás minősége és a hangulata sokkal jobb lesz a vakáció előttihez képest. Ezek a nyereségek öt héttel később is jelen vannak, különösen azoknál, akik teljesen gondtalanok és elégedettek  voltak nyaralásuk alatt.

7 érdekes tény_vakacio_kép_köztes

4. Fokozott mentális motiváció

Akik visszatérnek a  nyaralásról, koncentráltabbak és eredményesebbek a munkájukban. Tanulmányok kimutatták, hogy a krónikus stressz megnehezítheti bizonyos feladatok teljesítését és memória problémákat okozhat. Egy kis szabadidő segíti a kikapcsolódást és javítja a mentális egészségét.

5. Családi kapcsolatok 

A minőségi idő eltöltése szeretteivel , családi barátokkal kiegyensúlyozottabbá teheti a kapcsolatokat. A közös élmények , étkezések, kirándulások , nevetések régi történetek felidézése és az újak szerzése még jobban elmélyíti az érzéseket ,érzelmeket. Az sem utolsó szempont , hogy a vakációzni járó nők sokkal elégedettebbek házasságukkal.

6. Kiégés

Azok az emberek , akik rendszeres időt töltenek kikapcsolódással, kevésbé élik meg a kiégést, így kreatívabbak és produktívabbak, mint a túlhajszolt, alul pihent társaik. A kiégés kezelésének másik módja hogy, foglalkozzon szellemi, testi és lelki szükségleteivel, mielőtt elkötelezné magát olyan felelősség mellett, mely másoknak kedvez a közvetlen családján kívül.

7. Boldogság fokozása

A nyaralás megtervezése növelheti boldogságát olyannyira , hogy néhány ember emelkedett hangulatot tapasztal akár nyolc héttel az utazás előtt.
A lényeg: nyaraljon, ha teheti. Ha időt szakít a munka és a mindennapi élet stresszétől, az javíthatja testi és lelki egészségünket, motivációnkat, kapcsolatainkat, munkánk teljesítményét és perspektíváját. A vakáció segíthet abban, hogy felfrissülve és felkészültebben kezelje mindazt, ami várja amikor visszatér.