Aktív pihenés

Demjén festői környezetben fekszik, bármerre indulunk is el, hangulatos kis falvakat találhatunk a közelében. Útra kelhetünk kerékpárral, busszal, autóval, esetleg felülhetünk az ország egyik legszebb vonalán haladó vonatra is Eger és Szilvásvárad között. Válasszunk a hegyi falvak közül egy kedvencet, vagy vegyük délre az irányt és mártózzunk meg Magyarország legvadregényesebb tavában, a Tisza tóban, Demjéntől alig 25 kilométerre!


Szilvásvárad – Szalajka-völgy, Fátyol vízesés, kilátó

A klasszikus szalajka-völgyi séta kisvasutazással kezdődik a végállomásig a Fátyol-vízesésig, majd onnan kényelmes tempóban az összes látnivalót érintve sétálhatunk vissza a völgy bejáratáig.

Az utóbbi évek felújításainak köszönhetően az egész völgy akadálymentesen használható, bátran vihetünk babakocsit is. Kerékpárral is végigjárható, a szintkülönbség minimális, hétvégén viszont számolni kell az óriási gyalogos forgalomra, ilyenkor enyhén szólva sem ideális a völgy kerékpárosoknak.

Miután végigpöfögtünk a völgyön kisvonattal, a teljesen felújított végállomáson, a Fátyolvízesésnél szállunk ki. Előtte hazánk talán leghangulatosabb tisztása a Gloriette-tisztás pihenőkkel, piknikezésre kiválóan alkalmas terület.

Innen menjünk még felfelé a völgyben 50-60 m-t, és kijutunk a völgyet lezáró mesebeli szépségű Felső-tóhoz. A vállalkozóbb kedvűek a tó bal oldalán futó turistaúton felmehetnek az Istállós-kői ősemberbarlangig. A Szalajka-forrástól rendkívül meredek és esős, nedves időben veszélyesen csúszós útra számítsunk, csak gyakorlottabb túrázók induljanak fel a hegyoldalba. A Felső-tótól visszafelé a patakot követő kényelmes úton hamarosan a völgy ikonikus természeti szépségét érjük el, a mésztufa lépcsőkön lezúduló Fátyol-vízesést.


Szilvásvárad-Kalandpark- Szalajka út 3.

Szilvásváradon, a Szalajka–völgyben található az ország első kalandparkja, ahol minden korosztály megtalálja a számára megfelelő aktív sportolási, szórakozási lehetőséget. Ma már 4 féle erdei kötélpályarendszer várja a látogatókat, ahol 3 éves kortól bárki számára van teljesíthető feladat. A kötélpályák mellett számos egyéb tevékenység, pl. íjászat, Euro bungee trambulin, mászófal kipróbálására is van lehetőség, valamint monster roller túrákon való részvételre.


Szarvaskő – várrom és túrázási lehetőség

A Bükki Nemzeti Park határán, az Eger-patak völgyében fekszik. meredek sziklaszirt tetején áll az ősi szarvaskői vár romja. A vár fölötti rész természetvédelmi terület.

A várral szemközt magasodó hegyre épült egy átjátszótorony, amely köré- természetvédelmi okokból – fából ácsolt kilátót építettek a kirándulók nagy örömére

Bélapátfalva – Apátsági templom, Bélkő-hegy, tanösvény- Kőalja dűlő

Magyarország egyetlen épen megmaradt román stílusú ciszterci apátsági temploma a Bükk legjellegzetesebb hegycsúcsa, a Bél-kő sziklái alatt áll, az ott fakadó forrás (Háromkút) mellett. A templom nemzetközi szinten is elismert kultúrtörténeti műemlék, építészeti szempontból egyedülálló a késő román és gótikus stíluselemeket is ötvöző épület.

Ez az ország legnagyobb földtani alapszelvénye, mely az üledékes kőzetek teljes tárházát mutatja be. A túraúton hét állomást létesítettek, ezen eligazító táblák ismertetik a területen található növény- és állatvilágot; a sziklák a Bükk hegység földtörténetébe, szerkezetének kialakulásába adnak betekintést. Az ösvény bekapcsolódik a bükki turistaút-hálózatba.

A tanösvény állomásai:
1. Ciszterci apátság
2. Bükkerdő
3. János-hegy
4. Vasbánya-oldal
5. Pala-bánya
6. Szász-bérc
7. A Bélkő csúcsa. (Csodálatos kilátóhely!)

Felsőtárkány – tó, erdei vasút és túrázási lehetőség a Bükkben. A Bükk hegység lábánál fekszik, hatalmas erdőséggel körülvéve. Vöröskő-völgyi erdei tanösvény: A Stimecz-háztól induló, másfél kilométeres gyalogtúra során betekintést nyerhetünk a déli Bükk erdeinek élővilágába.

Noszvaj – De la Motte kastély, barlanglakások, kaptárkövek, síkfőkúti tó

Mezőkövesd – Matyó múzeum, Mezőgazdasági gépmúzeum, Tájház

Poroszló – Tisza-tavi Ökocentrum, Tisza-tavi Vízi Sétány

Sirok – vár

Kisnána – vár

Parádfürdő – kocsimúzeum

Mátraderecske – Mofetta

Digitális adatszolgáltatás

Tájékoztatjuk, hogy a digitális okmányolvasó használatára vonatkozó és érvényben lévő kormányrendelet értelmében a bejelentkezés és szobaelfoglalás feltétele a szálláshely szolgáltatást igénybevevő személyek személyes adatait igazoló fényképes igazolványainak (személyi igazolvány, lakcímkártya vagy útlevél, lakcímkártya) átadása érkezéskor a recepción és digitális okmányscannerrel történő rögzítése a szálloda részéről.

Minden vendég azonosítására be kell mutatni a fényképes okmányt és lakcím igazolványt érkezéskor, életkortól függetlenül gyermekeknek is.

A hatályos jogszabály szerint amennyiben a vendég nem adja át okmányolvasásra a személyi azonosítására szolgáló okmányt, abban az esetben a szálláshely-szolgáltató a szálláshely-szolgáltatást megtagadja. A VIZA rendszerbe adatok továbbítására a szálláshely-szolgáltató 2021. szeptember 1. napjától köteles.

Abban az esetben, ha a szálláshely szolgáltató a jogszabályi előírások okán a tartózkodást megtagadja, a szálloda a visszaigazolásban szereplő kötbér-, lemondási- vagy módosítási összeg megfizetésére igényt tart.