Régió

Demjén Egertől 10 km-re, a Mátra és a Bükk között, a Laskó-patak völgyében található.
A turisztikai kistérség kiemelkedő vonzástényezői a gyógyfürdők, a különleges kőformák, a borok és boros gasztronómiai rendezvények és a vendégszerető emberek.

A Demjén felé magasodó dombtetőn emelkednek a titokzatos Demjéni kaptárkövek.

A Demjéni kaptárkövek fülkéinek rendeltetéséről, készítőiről számos feltételezés született, de eredetükről írásos forrás még nem került elő. A Remete-lak külső sziklafalain található kaptárköveknél lényegesen jelentősebb a Demjén központja fölé magasodó Bányaél a 23 fülkéjével. Felettük mesterségesen alakítottak ki tető felületeket, illetve több helyen faragtak bele lyukakat és üstszerű mélyedéseket – ezek rendeltetése a mai napig nem tisztázott. Ettől nem messze, északra található a Hegyeskő-bérc, nyugati vonulatán a Hegyes-kő-tető öt egymástól elkülöníthető kaptárköve. A területre érve úgy érezhetjük, évezredeket utazunk vissza az időben, ami nem véletlen, hiszen a felszíni gyűjtés alkalmával a felső paleolitikumból származó eszközök kerültek elő.

A Demjéni borospincék riolittufába vágva, sorba húzódnak, a falu keleti részén.

Az Egri borvidékhez tartozó Demjénben mintegy 300 borospince várja a látogatókat. A környék érdekessége, hogy az egykor itt élők nem csak a pincéket, hanem a gazdasági célú épületeket, sőt a lakóhelyeiket is kőbe vájták. Ennek az életmódnak a különleges maradványa a Hegyes-kő oldalában található kőhodály és a Remete-lak – ahol állítólag valóban remeték éltek.

Demjén

A szállodától mindössze 3 km-re található az egerszalóki „sódomb”. A domboldalon lefolyó gyógyvíz 1200 négyzetméteren, lenyűgöző mészkőlerakódást épített 40 év alatt. A gomolygó fehér párával körülvett mészkőtufakúp Európában egyedülálló. A sódomb helyi védelem alatt áll, a kiépített sétaúton lehet megközelíteni, sötétedés után a szivárvány színeiben pompázik.

A dombot nincs lehetőség közvetlen közelről megcsodálni, mert a több száz méter mélyről feltörő víz 65-68 Celsius fokos, ezért 4-5 méteres távolságból biztonságos.

Barlanglakások

Egerszalók határában rejtélyes kaptárkövek találhatók, melyek valószínűleg vulkáni utóhatások következtében feltört kovasavas meleg vizek hatására erősebben átkovásodott riolittufa maradványai.

A kutatók az ásatások során cserépedényeket találtak a helyszínen, amiből arra következtettek, hogy valamikor ezek a helyek barlanglakásként funkcionáltak, de más források szerint hamvasztás után ezek belsejébe helyezték a Szent István korában elesett vezérek holttestét. Újabb feltételezések alapján az Árpád-kori események is tetten érhetők. Aki ellátogat a Kaptárkövekhez gyönyörű kilátás tárul elé.

Sódomb

Az Egerszalóki Barlanglakásokban kialakított skanzen a helytörténet építészeti emlékeként kínál izgalmas közösségi színteret.

A Sáfrány utca végén található barlanglakások valószínűleg a 17-18. században készültek, melyek közül volt, amit még a 20. században is laktak. Ma már felújított formában várják a látogatókat. Egy-egy épületbe betérve bútorokat, szerszámokat vehetünk szemügyre, egy 3D mozival pedig igazi időutazáson vehetünk részt.

A Mesterségek Műhelyében bepillantást nyerhetünk a kisiparos és kézműves mesterségekbe, a többi lakásban pedig elsősorban az elődeink mindennapjaiba képzelhetjük bele magunkat.

Sáfrányker

Az Egerszalókon található barokk stílusú, római katolikus templom 1738-ban épült.

Itt található a Csodatévő Mária-kegykép, valamint a rokokó faragású hordozható Mária-szobor a XVIII. századból. A templom búcsújáró helyként is ismert, nyaranta fiatalok ezrei látogatnak el a keresztény ifjúsági találkozókra.

 

50 km-es körzet megannyi félnapos és napos kirándulási lehetőséget kínál.

Összegyűjtöttünk néhányat:

Eger – vár, minaret, Dobó-tér, Bazilika, Líceum, Varázstorony, Főegyházmegyei könyvtár, Gárdonyi ház, Törökfürdő, Város a város alatt, Marcipán múzeum, Tűzoltó múzeum, Beatles múzeum, Szépasszony-völgy,

Szilvásvárad – Szalajka-völgy, Fátyol vízesés, kilátó

Szarvaskő – várrom és túrázási lehetőség

Bélapátfalva – Apátsági templom, Bélkő-hegy, tanösvény

Felsőtárkány – tó, erdei vasút és túrázási lehetőség a Bükkben

Noszvaj – De la Motte kastély, barlanglakások, kaptárkövek, síkfőkúti tó

Mezőkövesd – Matyó múzeum, Mezőgazdasági gépmúzeum, Tájház

Poroszló – Tisza-tavi Ökocentrum, Tisza-tavi Vízi Sétány

Sirok - vár

Kisnána - vár

Parádfürdő – kocsimúzeum

Mátraderecske - Mofetta