Régió

Demjén Egertől 10 km-re, a Mátra és a Bükk között, a Laskó-patak völgyében található.
A turisztikai kistérség kiemelkedő vonzástényezői a gyógyfürdők, a különleges kőformák, a borok és boros gasztronómiai rendezvények és a vendégszerető emberek.

A Demjén felé magasodó dombtetőn emelkednek a titokzatos Demjéni kaptárkövek.

A Demjéni kaptárkövek fülkéinek rendeltetéséről, készítőiről számos feltételezés született, de eredetükről írásos forrás még nem került elő. A Remete-lak külső sziklafalain található kaptárköveknél lényegesen jelentősebb a Demjén központja fölé magasodó Bányaél a 23 fülkéjével. Felettük mesterségesen alakítottak ki tető felületeket, illetve több helyen faragtak bele lyukakat és üstszerű mélyedéseket – ezek rendeltetése a mai napig nem tisztázott. Ettől nem messze, északra található a Hegyeskő-bérc, nyugati vonulatán a Hegyes-kő-tető öt egymástól elkülöníthető kaptárköve. A területre érve úgy érezhetjük, évezredeket utazunk vissza az időben, ami nem véletlen, hiszen a felszíni gyűjtés alkalmával a felső paleolitikumból származó eszközök kerültek elő.

A Demjéni borospincék riolittufába vágva, sorba húzódnak, a falu keleti részén.

Az Egri borvidékhez tartozó Demjénben mintegy 300 borospince várja a látogatókat. A környék érdekessége, hogy az egykor itt élők nem csak a pincéket, hanem a gazdasági célú épületeket, sőt a lakóhelyeiket is kőbe vájták. Ennek az életmódnak a különleges maradványa a Hegyes-kő oldalában található kőhodály és a Remete-lak – ahol állítólag valóban remeték éltek.

barricohotel-demjenkohodaly

A szállodától mindössze 3 km-re található az egerszalóki „sódomb”. A domboldalon lefolyó gyógyvíz 1200 négyzetméteren, lenyűgöző mészkőlerakódást épített 40 év alatt. A gomolygó fehér párával körülvett mészkőtufakúp Európában egyedülálló. A sódomb helyi védelem alatt áll, a kiépített sétaúton lehet megközelíteni, sötétedés után a szivárvány színeiben pompázik.

A dombot nincs lehetőség közvetlen közelről megcsodálni, mert a több száz méter mélyről feltörő víz 65-68 Celsius fokos, ezért 4-5 méteres távolságból biztonságos.

barricohotel-barlanglakasok

Egerszalók határában rejtélyes kaptárkövek találhatók, melyek valószínűleg vulkáni utóhatások következtében feltört kovasavas meleg vizek hatására erősebben átkovásodott riolittufa maradványai.

A kutatók az ásatások során cserépedényeket találtak a helyszínen, amiből arra következtettek, hogy valamikor ezek a helyek barlanglakásként funkcionáltak, de más források szerint hamvasztás után ezek belsejébe helyezték a Szent István korában elesett vezérek holttestét. Újabb feltételezések alapján az Árpád-kori események is tetten érhetők. Aki ellátogat a Kaptárkövekhez gyönyörű kilátás tárul elé.

barricohotel-sodomb4

Az Egerszalóki Barlanglakásokban kialakított skanzen a helytörténet építészeti emlékeként kínál izgalmas közösségi színteret.

A Sáfrány utca végén található barlanglakások valószínűleg a 17-18. században készültek, melyek közül volt, amit még a 20. században is laktak. Ma már felújított formában várják a látogatókat. Egy-egy épületbe betérve bútorokat, szerszámokat vehetünk szemügyre, egy 3D mozival pedig igazi időutazáson vehetünk részt.

A Mesterségek Műhelyében bepillantást nyerhetünk a kisiparos és kézműves mesterségekbe, a többi lakásban pedig elsősorban az elődeink mindennapjaiba képzelhetjük bele magunkat.

De barokke rooms-katholieke kerk in Egerszalók werd gebouwd in 1738.

Hier vindt u het wonderbaarlijke beeld van de Maagd Maria en het draagbare beeld van Maria met rococo-sculptuur uit de 18e eeuw. eeuw. De kerk staat ook bekend als bedevaartsoord en in de zomer bezoeken duizenden jongeren christelijke jeugdbijeenkomsten.

Az Egerszalókon található barokk stílusú, római katolikus templom 1738-ban épült.

Itt található a Csodatévő Mária-kegykép, valamint a rokokó faragású hordozható Mária-szobor a XVIII. századból. A templom búcsújáró helyként is ismert, nyaranta fiatalok ezrei látogatnak el a keresztény ifjúsági találkozókra.

50 km-es körzet megannyi félnapos és napos kirándulási lehetőséget kínál.

Összegyűjtöttünk néhányat:

Eger – vár, minaret, Dobó-tér, Bazilika, Líceum, Varázstorony, Főegyházmegyei könyvtár, Gárdonyi ház, Törökfürdő, Város a város alatt, Marcipán múzeum, Tűzoltó múzeum, Beatles múzeum, Szépasszony-völgy,

Szilvásvárad – Szalajka-völgy, Fátyol vízesés, kilátó

Szarvaskő – várrom és túrázási lehetőség

Bélapátfalva – Apátsági templom, Bélkő-hegy, tanösvény

Felsőtárkány – tó, erdei vasút és túrázási lehetőség a Bükkben

Noszvaj – De la Motte kastély, barlanglakások, kaptárkövek, síkfőkúti tó

Mezőkövesd – Matyó múzeum, Mezőgazdasági gépmúzeum, Tájház

Poroszló – Tisza-tavi Ökocentrum, Tisza-tavi Vízi Sétány

Sirok – vár

Kisnána – vár

Parádfürdő – kocsimúzeum

Mátraderecske – Mofetta

Digitális adatszolgáltatás

Tájékoztatjuk, hogy a digitális okmányolvasó használatára vonatkozó és érvényben lévő kormányrendelet értelmében a bejelentkezés és szobaelfoglalás feltétele a szálláshely szolgáltatást igénybevevő személyek személyes adatait igazoló fényképes igazolványainak (személyi igazolvány, lakcímkártya vagy útlevél, lakcímkártya) átadása érkezéskor a recepción és digitális okmányscannerrel történő rögzítése a szálloda részéről.

Minden vendég azonosítására be kell mutatni a fényképes okmányt és lakcím igazolványt érkezéskor, életkortól függetlenül gyermekeknek is.

A hatályos jogszabály szerint amennyiben a vendég nem adja át okmányolvasásra a személyi azonosítására szolgáló okmányt, abban az esetben a szálláshely-szolgáltató a szálláshely-szolgáltatást megtagadja. A VIZA rendszerbe adatok továbbítására a szálláshely-szolgáltató 2021. szeptember 1. napjától köteles.

Abban az esetben, ha a szálláshely szolgáltató a jogszabályi előírások okán a tartózkodást megtagadja, a szálloda a visszaigazolásban szereplő kötbér-, lemondási- vagy módosítási összeg megfizetésére igényt tart.