tisza-tavi-okocentrum

Tisza Tavi ökocentrum

A Tisza-tó már önmagában gyönyörű látványt nyújt a maga érintetlenségével, lenyűgöző állatvilágával, így érthető is, hogy 1999 óta a Hortobágyi Nemzeti Park bemutató területeként a világörökség részét képezi.

Közel 240 madárfaj él itt, repül át a tó felett, költ, vagy épp pihen meg, így már ilyen szempontból is kuriózumnak számít a hely. A vidéket számtalan sziget, holtág, és apró sekély csatorna formálja mozaikossá, egyedivé. Szépsége és összetett állatvilága miatt talán nehezen hihető, de a Tisza-tó valójában mesterséges tó, melyet régen kiskörei víztározónak hívtak.

tisza-tavi-okocentrum

A Tisza tó egy kitűnő unikális kiránduló helye Magyarországnak, ahol egy természetjáró gyors koktélhoz juthat a látogató, köszönhető ez többek között a környezetnek, a néhány éve megépített Tisza-tavi Ökocentrumnak, és a rendkívül hangulatos vízi sétánynak

Tisza-tavi Ökocentrum

Nem kérdés, hogy a Tisza-tavi Ökocentrum, amely Európa legnagyobb édesvízű akváriuma, a Tisza-tó fénypontja! Nem csak a régió, hanem egész Magyarország halfajai megtekinthetők itt – ezt így ilyen formában európában sehol nem merték kivitelezni, ami nagyon nagy szó ránk nézve.

Méltán lehetünk büszkék erre a 2012-ben megépült, nem mindennapi édes vízi élővilágot bemutató létesítményre, mely a Tisza és a Tisza-tó (utóbbi nem mellesleg hazánk második legnagyobb tava) természeti kincseit, és színes élővilágát tárja elénk.

A látogatóközpont felszálló madárra hasonlító épülete 4 szinten, nem kevesebb, mint 2600 m2-en várja a látogatókat állandó és időszaki kiállításaival, háromdimenziós mozijával, különféle érdekes rendezvényekkel, kilátó tornyával, sőt még játszószobával is.

Az akvárium rendszer egymillió literes össztérfogatával, a benne látható víz alatti csodákkal, ember közeli kialakításával igazán különleges természet közeli élményt nyújt.

A víz alatti alagútnak köszönhetően, mely minden irányból körbe veszi az embert (minden oldalról, még felülről is) olyan, mintha mi magunk is a tó mélyén sétálnánk. Ahogy a viza, ez az egykoron hazánkban élt halóriás, 1,5 – 2 méteres példányai átúsznak a fejünk felett – felejthetetlen élmény.

tisza-tavi-okocentrum

Egy önálló ökoszisztéma részesei lehetünk, ahol a 70 féle hazai hal mellett 15 kétéltű- és hüllőfajt is megtekinthetünk.

A hazai hüllőket és kétéltűeket bemutató kiállítás roppant látványos, ugyanis egy éjszakai erdőbe visz minket felfedező útra. Mivel ezek az állatok este élik életüket, nappal pedig rejtőzködő életmódot folytatnak, így egy fordított világítási programmal érik el, hogy láthassuk, amint vadászni indulnak a gőték, unkák, szalamandrák, vagy ásóbékák.

Gyerekek és egyben felnőttek nagy kedvenceit a vidrákat se felejtsük el, akiknek az etetését mi magunk is végig nézhetjük. Ezek az aranyos vízi emlősök bátran, kedvesen, kézből veszik el az ételt gondozójuktól, számtalan mosolyt csalva arcunkra bájos, játékos természetükkel.

Az Ökocentrum épületében egy látványos térkép „madártávlatból” mutatja be a tavat, melyre érdemes egy két pillantást vetni, hogy jobban feltérképezzük hova is csöppentünk, de ha már itt vagyunk, semmiképpen se hagyjuk ki a főépületből nyíló 30 méter magasban lévő kilátótornyot sem, ahonnan lélegzetelállító kilátás nyílik szinte a teljes Tisza-tóra.

A háromdimenziós vetítőterem rendhagyó technikai megoldásainak köszönhetően részeseivé válhatunk a vásznon történő eseményeknek, átélhetjük, milyen egy kellemes nyári napon hajókázni a Tisza-tavon, de akár a nádasok susogó dzsungelében csónakázhatunk is egyet,és felfedezhetjük az érintetlen természet szépségét is.

Az első emeleten található helyiségben apró lények világába is beleshetünk az ott elhelyezett mikroszkópoknak, és miniakváriumoknak köszönhetően. Utóbbiakban a Tisza-tó legújabb halfajtája, a kaukázusi törpegéb lakik.

Természetesen a legkisebbekre is gondoltak, így szintén az első emeleten egy nagyon hangulatos kis tavat utánzó játszóház található, ahol a tó vizét rengeteg is kék műanyag labda imitálja, melyek közé élvezet az ugrálás, a tavirózsákat pedig levél alakú zöld színű ugráló szivacsok, melyeken kis ügyességgel végig lehet mászni. Egy szóval kánaán a gyermekeknek.

Amennyiben végig jártuk ezt a nem mindennapi létesítményt, a szabadban sem fogunk unatkozni, hiszen a környező parkban és a tóparton is megannyi izgalmas látnivaló várja a látogatókat.

A szabadidőpark

Az ember azt hinné, hogy ennyi látnivaló után már kevés dolgot lehet itt csinálni, azonban ez nagy tévedés, ugyanis a főépületet körülölelő mintegy 10 hektáros szabadidőparkban állatbemutatók, madárröpdék, játszóterek, akadálypályák, állatsimogatók, rendezvénytér, sövénylabirintus de még sportpálya is várja a látogatókat.

A létesítmény részét képező 1884-ben épült Tájház, illetve halászskanzen és hagyományőrző baromfiudvar révén pedig valóságos időutazást tehetünk a XIX. század világába.

A parkban, az épület mellett találjuk az egyik legérdekesebb bemutatót, ahol a ragyogó kék-narancs tollazatú, nagy csőrű jégmadarat tekinthetjük meg. Kimondottan a számára kialakított élőhelyen nézhetjük meg ahogy ez a pompás kis madár vízbe bukva megragadja zsákmányát. Ráadásul az üvegfolyosón keresztül mozgását még a víz alatt is figyelemmel kísérhetjük.

A tórendszer következő állomása a vidra külső kifutója és medencéje, ahova az épületből egy speciálisan kialakított vidrafolyosón áthaladva jutnak ki a szabad ég alá ezek az örökmozgó, játékos kis ragadozó emlősök. A nap jelentős részében leginkább itt tartózkodnak, hátukon napoznak, vagy épp a medencéjükben élő, betelepített halakra vadásznak.

A park egyik tavában megtekinthetjük a régi korok hagyományos eszközeit is, például a haltároló bárkát, de megnézhetjük a pákász-tanyát és a fenntebb említett tájházat is.

Megnézhetjük az egykor itt költő pelikánokat és a kormoránetetést is, vagy épp a mocsári és ékszerteknőseket, a dámszarvasokat, vörösrókákat, borzokat, és még hosszan sorolhatnánk.

Amennyiben gyermekeinkben még ennyi látnivaló után is tombol az energia, akkor pedig irány velük a tutajos tó és a rönkfa játszótérre, ahol kiélhetik aktivitásukat.

A Tisza-tavi Vízi Sétány

Egy külön világ nyílik meg azok előtt, akik végig mennek az Ökocentrum mellett kiépített Tisza-tavi Vízi Sétányon, amely a víz fölött 1500 méter hosszan vezet különböző madárvártákhoz és kilátóhelyekhez, ahol természetes környezetükben tekinthetjük meg a Tisza-tónál élő madarakat anélkül, hogy megzavarnánk őket.

A Vízi Sétány tanösvényhez egy 20 személyes, menetrend szerint közlekedő kishajóval tudunk eljutni, csupán 1-2 perces hajókázással.

Fontos azonban tudni, hogy a Tisza-tavi Vízi Sétány teljesen független a Tisza-tavi Ökocentrumtól, vagyis onnan már nem indulnak járatok a Vízi Sétányra. A Vízi Sétány kizárólag a Fűzfa Kikötő és Túrabázisból érhető el.

 

Csónaktúrák

Az Ökocentrum kikötője egyben kiindulópontja is fantasztikus vízi túráknak és hajókirándulásoknak, amiket nem szabad kihagyni olyan felejthetetlen élményt nyújtanak.

Ezeken az előre beprogramozott GPS-es csónaktúrákon kis létszámú, 12 fős kis hajókkal, a tó eldugottabb területeit, környező kis szigeteket, nádasokkal tarkított szűk csatornákat is bebarangolhatunk akár vezetővel, akár önállóan is. Könnyebben és részletesebben be tudjuk járni

Poroszlót, és környékét, betekinthetünk a Tisza-tó világába, láthatjuk a Vízi Sétány pallóútjának egy részét, találkozhatunk a Tisza-tavon leggyakrabban előforduló szárcsával és tőkés récével,a nyílt vízfelületen pihenő danka és ezüst sirályokkal, felfedezhetjük a tó sokrétű növény és egyéb állatvilágát, kis nádi ösvényeken mehetünk keresztül, sőt akár még azt is kipróbálhatjuk, milyen a motorcsónakot vezetni.

tisza-to_vizi_setany

Összesen 12 féle útvonal közül tudunk választani, a rövidebb 1 órás úttól a több órás, 24,6 km hosszú körútig.

Nem is lehet tehát kérdés: a Tisza-tó “Magyarország ökoturisztikai szigete”, ami állatkert, vidámpark, szórakoztató központ, múzeum, kiállítás, minden egyben, így az összes korosztály megtalálhatja azt a programot, amire vágyik. Az biztos, hogy extra élményekhez juthatunk, amihez kevés egy nap!

Az időjárás pedig nem lehet akadály, hiszen esős időben az Ökocentrum épületében is egy igen tartalmas program részesei lehetünk, szebb időben pedig az épületen kívül plusszban a parkban is lehetünk, hajókázhatunk, túrázhatunk, vagyis bármilyen időt is fogjunk ki, bármilyen évszakban is látogassunk el ide, nem lesz látnivalóban hiány.