kisnanai kirandulas

Kisnánai vár – a Barricohoz közel!

Észak-Magyarországon , Heves megyében Egertől és Gyöngyöstől megközelítőleg 25 km-re fekszik  festői környezetben  Kisnána. A Mátra délkeleti lábánál elterülő település ahol a szőlő-bor és gyümölcstermesztésnek évszázados hagyománya van. Itt megtalálhatók a múlt század épített örökségei valamint a középkori és szlovák nemzetiségi hagyományok. 

Kőből lett , s most ……

Legnagyobb nevezetessége vára amelyet Móré-vár vagy Nána várként emlegetnek. A község délnyugati részén kiemelkedő kis dombján állnak az egykori vár romjai amelynek műemléki állapota mintaértékű.  Eredetileg  szabálytalan alaprajzú, kettős falgyűrűvel és vizesárokkal övezett várat  mára a lakóházak félkör alakban veszik körül. Legkorábban épült része X-XI. századi  de a vár teljes védelmi rendszerének kiépülése a feltárások szerint a  XV. századra tehető.

Virágzása és hanyatlása

A középkori nemesi rezidencia építtetői és tulajdonosai évszázadokon keresztül az Aba nemzetségből származó Kompoltiak voltak. Az vár szerkezete : palota, kápolna, lakó-és gazdasági épületekből állt  melyek hűen tükrözték az akkori  nemesi életkörülményeket. A belháborús viszonyok miatt a XV. század második felében falgyűrűt építettek a lakóházak és a vár köré. A vár hanyatlása az 1600-as évekre tehető, amikor Móré László kapta meg a várat. A korszak hírhedt rabló lovagja és fegyveres követői  rendszeresen zaklatták és kifosztották a környékbeli  török kereskedőket. A kisnánai várra hatalmas túlerővel támadtak és 1543-ban lerombolták azt.  A törökök kivonulása után szlovák jobbágyokkal telepítették újra a falut. Erről tanúskodik a Szlovák tájház amely a vár bejáratánál található és az XIX. századi berendezései láthatók benne.  Az 1960-as évek elején folytattak régészeti feltárásokat majd 2011-ben rekonstruálták a vár így interaktív , látogatóbarát szolgáltatásokkal várják az oda látogatókat.

A település látnivalói közé tartozik :

  • Kovácsműhely amely eredeti szerszámokkal, fújtatóval berendezett helység. Előzetes bejelentkezéssel látogatható, információt a polgármesteri hivatalban adnak.
  • Vár forrás ami köré  2000-ben építették  a kútházat. Maga a forrás évtizedek óta létezik. A magas vastartalmú artézi víz több mint 300 méter mélyről tör fel.
  • Tarnócai kőbánya egy ásványgyűjtő hely,ahová a településről  sárga túrista jelzés mentén lehet eljutni.

Napjainkban már számos legendát hallhatunk,olvashatunk különböző helyekről , eseményekről , személyekről. Mára már nem bizonyított  ezeknek a valóság alapja , de egy jó történet mindig emlékezetesebbé teszi a látottakat. Kisnána azon települések egyike amelyhez történelmi és hiedelmen alapuló legendák is tartoznak.

Önt is érdeklik ezek a legendák ? Kövessen minket továbbra is hiszen követekező bejegyzésüknben sok érdekességet hozunk!